Avaleht Vägivallast Tugikeskused Tugitelefon 1492 ENVL Tegevus Uudised
Naistevastase vägivalla ilmingud
Paarisuhtevägivald
Mida teha, kui

Kui Sul on võimalik, palun toeta naiste tugikeskusi üle Eesti. Saad seda teha läbi Eesti Naiste Varjupaikade Liidu, tehes annetuse või sõlmides internetipangas või pangakontoris annetuseks püsikorralduslepingu. Palun märgi makse selgitusse, kas tohime Sinu nime tänutäheks siin lehel avaldada või soovid jääda anonüümseks abistajaks

EESTI NAISTE VARJUPAIKADE LIIT
Swedbank EE722200221047713249

Kodulehe uuendamist toetas Norra toetusprogramm

 

Mida teha, kui

Oluline on teada ohumärke, et vägivaldsest paarisuhtest hoiduda

Peaksid tõsiselt mõtlema, kas minna suhtega edasi, kui märkad oma partneri juures järgmisi jooni:

·         Partner on ülimalt armukade. Armukadedus ei ole suunatud mitte ainult sinu vastassoost tuttavate, vaid ka sinu sõprade ja sugulaste vastu.

·         Ta tunnistab, et ta ei suuda elada ilma sinuta ja ainult sina suudad ta õnnelikuks teha. Ta soovib, et sa pühenduksid ainult temale.

·         Ta uurib pidevalt, kus sa käid ja kellega suhtled. Ta tahab, et sa tuleksid koolist või töölt täpselt õigel ajal. Ta küsib su suhtlusvõrgustike kasutajakonto ja meiliaadresside paroole.

·         Ta paneb sind tundma, et oled süüdi või eksinud ja pead talt millegi pärast andeks paluma. Temaga olles sa tunned, et ei tee midagi õigesti.

·         Ta ei arvesta sinu soovide, arvamuste ega tunnetega. Talle ei meeldi sinu teistsugune arvamus. Ta usub, et ainult temal on õigus. Sa kardad tema kuuldes oma arvamust avaldada.

·         Ta süüdistab alati teisi või sind, kui ilmneb mõni probleem. Sul on hirm, kui ta vihastub.

·         Ta kohtleb sind jämedalt. Ta lõhub vihahoos esemeid.

 

Kui oled vägivaldses suhtes

 

Iga paarisuhe on erinev, kuid on mõned asjad, mis kehtivad alati. Sa peaksid suhtes tundma end turvaliselt, armastatuna, austatuna ja vabana, et saada olla sina ise. Suhtes olles sa ei tohi karta oma kaaslast, olla ära hirmutatud või kontrollitud.

 

Vägivalla kogemine paarisuhtes on alati väga valus, sest haiget teeb sulle ju inimene, keda usalda(si)d ja kellest hooli(si)d. Loodad ja usud ikka ja jälle, et see oli viimane kord ja enam seda ei juhtu...Tihti hakkab ohver vägivalla põhjuseid otsima endas ja kipub ennast süüdistama. Pea meeles – sina ei ole süüdi, kui sinu vastu vägivalda kasutati! Iga inimene valib oma käitumisviisi ise ja vastutab selle eest.

 

Kui koged suhtes vägivalda, aga sul on oma vägivaldse partneri vastu tugevad tunded, ei ole armastus see põhjus, miks vägivaldset suhet jätkata. On parem kedagi taga igatseda, kui olla vägivaldses suhtes. Igatsemisest saab aja jooksul üle. Vägivald aga läheb ainult hullemaks.

 

Kui teil on ühised lapsed, siis ei ole ainult laste nimel kooselu jätkamine just lastele mõeldes parim lahendus. Lapsed kannatavad alati vanemate vahelise vägivalla all, nad tunnetavad vägivalla olemasolu, ükskõik, kas nad näevad seda otseselt pealt või tajuvad lihtsalt vaenulikkust ja hirmu isa ja ema suhetes. Lapsed tunnevad tihti ennast juhtunus süüdlasena, vägivaldses kodus kasvamine kahjustab nende enesehinnangut ja võib viia tõrjutuseni.

 

Kuidas lõpetada vägivaldset suhet?

Vägivaldsest suhtest ei ole reeglina lihtne lahkuda, sest vägivallatsejat iseloomustab tihti tugev omanditunne ja kontrollivajadus. Suhtest lahkumine võib teatud juhtudel olla ka ohtlik. Samas võib see olla sinu ja teiste lähedaste inimeste kaitsmiseks ainus võimalik lahendus.

 

On väga tähtis, et sa arutaksid kellegagi oma probleeme ja seda, kuidas edasi käituda. Selleks võib olla sõber või mõni lähedane inimene, samuti saad anonüümselt nõu küsida tugitelefonilt 1492, naiste tugikeskustelt või ohvriabi töötajatelt, kelle kontaktid leiad siit

 

Kui sa oled otsustanud vägivaldsest paarisuhtest lahkuda:

·         Mõtle turvalise koha peale, kus oma otsusest teatada, väldi üksikuid kohti, väljapääsudeta ruume (tualettruum) või relvadega ruume (köök).

·         Mõtle selle peale, mida oma partnerile öelda, kui ta muutub vägivaldseks.

·         Mõtle inimeste peale, kelle juures on turvaline ja kellega vägivallajuhtumi korral ühendust võtta. Tee nendest nimekiri.

·         Lepi nendega kokku mõni märk või parool, et nad teaksid, kui sa abi vajad.

·         Hoia alati sularaha, võtmed ja kõik olulised dokumendid valmis, et saaksid need kaasa võtta.

·         Hoia alati telefon käepärast. Jäta meelde kõik tähtsad telefoninumbrid.

·         Salvesta kõik meilid ja sõnumid, dokumenteeri vigastused ja muud vägivallaga seotud intsidendid.

·         Pea meeles, et sul on õigus elada hirmuta ja vägivallata.

 

Kui sa oled suhtest lahkunud:

·         Muuda oma telefoninumber ja vaheta internetiparoolid.

·         Vali, milliseid kõnesid vastu võtta.

·         Muuda oma igapäevaseid harjumusi.

·         Väldi üksiolemist.

·         Vaheta lukud, kui vägivallatsejal on võti.

·         Koosta plaan, kuidas käituda, kui satud vägivaldse ekspartneriga juhuslikult avalikus kohas vastamisi.

·         Kui pead oma ekspartneriga kohtuma, tee seda avalikus kohas.

·         Kui partner on ähvardanud sind (või lapsi) vigastada või tappa, anna sellest politseile teada.